InstallFest 2024 [CZ]

První den

Boston Dynamics - Spot

image of Spot

Před mojí přednáškou na téma linuxových telefonů jsem strávil trochu času se Spotem. Spot je "imitace" psa s hromadou schopností. Co je na něm ovšem nejzajímavější z mého pohledu je model licencování funkčnosti, kdy mnohé i relativně běžné funkce (např. skok) musíte dokoupit. Celkově je ovládání Spota perfektní, plynulé a jeho autonomní schopnost se vyhýbat nástrahám výborná.

Přednáška

V 15:00 začal můj talk, provázen tichem způsobeným ztlumeným vysílačem, připnutým na mém boku. Díky rychlé reakci organizátorům jsem se pouze znovu představil, ale tentokrát již do záznamu i internetového vysílání.

Banky

Po přednášce mě příjemně potěšil dotaz na internetové bankovnictví v ČR. To je bohužel výzva i na otevřených (tzn. rootnutých) telefonech použivaných s Androidem či AOSP. Banky se snaží minimalizovat rizika a tak se snaží proniknout do soukromí uživatelů a vyzjistit, co na daném telefonu běží. Pokud narazí na otevřený telefon, některé jen uživatele upozorní (čest těmto bankám), jiné odmítnou fungovat. To bohužel může způsobit problémy uživatelům Linuxu.

Zmínil jsem též situaci v Německu, kde standard FinTS je podporován většinou tamních banek. Pevně věřím, že čeští politici s přispěním strany Pirátů najdou způsob jak motivovat banky, aby poskytly obyvatelům kvalitní bankovnictví nezávislé na proprietárních aplikacích.

Přednáška na Youtube

Druhý den

...byl po probuzení též plný setkání a zajímavých přednášek. Rád bych ovšem vypíchl přednášku Jendy Hracha nazvanou Od umělého neuronu k ChatGPT. Jedna v ní nádherně shrnul snad vše o čem se v souvislosti s AI/ML mluví.

Rád bych poděkoval organizátorům za jejich skvělou práci a budu se těšit na InstallFest 2025!